Op deze pagina lees je informatie over de verschillen tussen een boom- en boomloos zadel, boomloos rijden en aspecten met betrekking tot de techniek van een boomloos zadel. Er is een uitgebreidere informatiepagina beschikbaar waar dezelfde onderwerpen, maar met meer verdieping worden beschreven. Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Stuur dan een e-mail naar EDIX® saddles, info@edixsaddles.com of contacteer een officiële EDIX® saddles dealer.
Veel leesplezier!
- Bekijk hier onze Treeless saddles - Soft saddles - Bareback pads
EDIX® saddles general information treeless saddle and riding
EDIX® boomloos rijden, is een bewuste keuze, gebaseerd op volledige bewegingsvrijheid voor jou en je paard. Een keuze die een weg naar meer wederzijds gevoel tussen jou en je paard mogelijk maakt!
Boomloos rijden: toen, nu en de voordelen
Boomloos rijden, een andere manier van rijden, is niet nieuw. Op afbeeldingen van ver voor Christus zien we ruiters, rijdend op dierenhuiden die met een tuig op hun plaats werden gehouden. Een ontwikkeling van honderden jaren bracht uiteindelijk een soort zadel gemaakt uit vilt en leder, bij elkaar gehouden met lederen riemen, nog steeds zonder boom maar toen al wel met zacht gevulde kussens die de wervelkolom vrijmaakte van druk. Nog steeds worden zadels met deze primitieve opbouw in Argentinië gebruikt.
Boomloos rijden is dus eigenlijk een herintroductie van die primitieve manier van rijden. Door verwerken van moderne nieuwe technieken bij het produceren van een boomloos zadel, biedt een modern boomloos zadel voldoende bescherming voor de paardenrug als ook een close contact met je paard. Het is door het close contact, lees meer wederzijds gevoel tussen jou en je paard, van waaruit een verfijnde communicatie met je paard mogelijk is.
Het is de technische constructie van een boomloos zadel, waardoor het de unieke eigenschap heeft zich volledig te kunnen aanpassen aan de anatomie van paard en ruiter. Opgebouwd door middel van diverse zachte flexibele verschillende lagen van onderscheidende materialen biedt het boomloos zadel, jou en je paard een zeer close contact. Een contact dat je mogelijk kent door het rijden met een barebackpad of zo op de blote rug van je paard.
Ondanks dat een boomloos zadel is opgebouwd uit zachte flexibele verschillende lagen, vind je het ergonomische comfort van een traditioneel zadel daarin terug.
Verantwoordelijk naar onze paarden
Wij, liefhebbers van paarden en het berijden daarvan zullen er altijd op gericht zijn vriendelijk en zorgvuldig met ons paard om te gaan. Wij dienen ons te realiseren dat wij met ons gewicht onze paarden belasten. Het is deze belasting waar onze verantwoordelijkheid ligt.
Een factor van grote invloed op deze belasting is de rijkwaliteit van de ruiter, of deze nu een boom- of boomloos zadel gebruikt, de mate van evenwichtige drukverdeling wordt beïnvloed door de kwaliteit van zijn onafhankelijke zit. Daar waar een onervaren ruiter door een schrikreactie van zijn paard valt, zal de ervaren ruiter als gekleefd in zijn zadel blijven, de wijziging in verdeling druk is voor zijn paard nauwelijks merkbaar, dit fenomeen is bekend onder de term onafhankelijke zit. Eenvoudig gezegd: "gerommel" in het zadel, of dat nu een zadel met of zonder boom is, verstoord een evenwichtige drukverdeling.
Het spreekt voor zich dat de verhoudingen tussen postuur ruiter, grootte van paard en zadelcombinatie met elkaar in overeenstemming moeten zijn. Uw EDIX® zadeldealer kan je daarbij deskundig adviseren.
Boomloos zadel versus traditioneel boomzadel
Een traditioneel zadel heeft in zijn opbouw harde delen, veelal uit hout of ijzer, dat geeft het zadel zijn vorm en stabiliteit in het zitcomfort en tevens moet het verdeling van de druk bewerkstelligen. We kennen allemaal de bekende stevig gevulde kussens van een traditioneel boomzadel. Het is eenvoudig voor te stellen dat het gewicht en de invloed van de rijkwaliteit van de ruiter (zijn zithulpen) enkel via deze 2 kussen worden overgebracht op de paardenrug.
Een boomloos zadel bestaat uit losse delen en beter zou het zijn wanneer we over een boomloze zadelcombinatie spreken. Het is de combinatie van een speciale pad met druk verdelende inlagen met de uit 2 delen bestaande bovenbouw, die samen zorgen voor een uitermate flexibel geheel op de paardenrug. Juist daarin zit de kracht van een evenwichtige drukverdeling via verschillende lagen over een maximaal vlak op de paardenrug. Het zijn die losse en zachte delen die het zadel een enorme flexibiliteit geeft in alle richtingen. Vergelijk het maar met de soepelheid van een telefoonboek, dat je in alle richtingen vorm kan geven. Het spreekt voor zich dat je paard zich door deze enorme flexibiliteit veel vrijer zal kunnen bewegen.
Een boogje aan de voorkant (de pommel) verbindt de linker met de rechterzijde van het zadel. Een oplopend steuntje (de cantle) aan de achterzijde van de zadelzitting geeft vorm en stabiliteit aan het zadel en verhoogt het zitcomfort voor de ruiter.
Verwisselbare pommel
verwisselbare en verplaatsbare cantle
Een belangrijk voordeel van een boomloze zadelcombinatie is, is dat door de gebruikte materialen en productie technieken boomloze zadels zich aanpassen aan de anatomie van paard en ruiter. Ook na het inrijden zal dit vormen en aanpassen doorgaan. Voorbeelden van veranderende anatomie van je paard:
- door in de zomerperiode grote hoeveelheden gras tot zich nemen en in de winterperiode afslankt door verminderde hoeveelheden
- door training ontstaat er een toename van spiermassa
- een paard in de groei
Een boomloos zadel heeft telkens de mogelijkheid zich aan deze veranderende anatomie opnieuw te vormen en aan te passen.
Daar waar een boomzadel (waar vaste en starre delen in zitten) regelmatig moet worden gecontroleerd op een juiste passing en je dan ook genoodzaakt blijft de hulp in te roepen van een gekwalificeerde zadelmaker, vangt het boomloze zadel zelf deze wisselingen, door zijn flexibiliteit probleemloos op.
Uit bovenstaande is tevens af te leiden dat boomloos rijden je niet dwingt in een bepaalde positie. Het zadel heeft het vermogen volledig bewegingen van je paard op te volgen en zich tegelijkertijd aan te passen aan de anatomie van de paardenrug en het postuur van de ruiters, waardoor je houding meer natuurlijk van aard zal zijn. Het intensere voelen van de bewegingen van je paard laten het toe je onafhankelijke zit optimaal te kunnen ontwikkelen waarbij je paard door meer bewegingsvrijheid zijn spiermassa gezond kan onderhouden en opbouwen.
Uit bovenbeschreven mogelijkheden van het zadel, ontstaat een close contact tussen jou en je paard. De close contact gevoel vraagt over het algemeen wel, zowel voor ruiter als paard een gewenningsperiode. Een periode waarin de ruiter zijn onafhankelijk zit verder ontwikkeld en het paard went aan meer communicatie vanuit de zit van de ruiter. Na deze periode zijn ruiter en paard klaar om vanuit dat close contact tot een bijna onzichtbare communicatie te komen waar beiden één worden in beweging en samenzijn.
Luc Dedeene, EDIX® dealer te Hertsberge - (België)
Wanneer, waar en hoe begint de drukverdeling?
We beginnen met de ruiter:
Heel eenvoudig gezegd brengt deze zijn gewicht en hulpen over via zijn zitbeenknobbels. Een slanke ruiter meer met de zitbeenknobbels en minder met het gewicht. De gezette ruiter meer via de vollere billen dan met de zitbeenknobbels en over een groter deel van de bovenzijde van de zadelcombinatie. Hier zie je dus al verschillende invloeden op verdeling van druk! Hiermee begint de eerste verdeling van druk in de zadelcombinatie.
Het 1e deel van de zadelcombinatie:
het zadel zelf, is opgebouwd uit een boven- en onderbouw.
- De bovenbouw van het zadel, het zitgedeelte (de saddle-seat), een lederen zitting met daarin het eerste materiaal dat druk verdeelt: een high density foam van een dichte celstructuur en een rubber plate van 4 mm. De onderzijde van de lederen zitting is afgewerkt met synthetische wol.
- De onderbouw van het zadel zelf, het deel waarop de saddle-seat ligt met daarin belangrijke componenten voor verdere drukverdeling. In dit deel vinden we links en rechts gescheiden anatomisch vormgegeven en druk verdelende lagen. Die scheiding is de 1e aanzet tot de uiteindelijke vorming van een vrije ruggenwervel.
Van onder naar boven:
- Synthetische wol, niet gescheiden (fleece);
- Gescheiden 16mm dik schuim (HD foam) van hoge dichtheid, in sommige modellen een laag van 6mm vilt.
- Gescheiden 16mm dik schokabsorberend neopreen;
- Een nylon strook die de singelstoten van links en rechts met elkaar verbindt;
- Een druk verdelende rubberplaat (polymer layer) van 4mm dik;
- De uiteindelijke afwerking
- De druk verdelende ophanging voor de fenders
3) Het 3e deel van de zadelcombinatie, de pad met inlage.
Dit deel van de zadelcombinatie maximaliseert de uiteindelijke drukverdeling.
Ook hier druk verdelende lagen, van onder naar boven:
- De gescheiden onder afwerking in het zitbereik uit synthetisch- of echt Merino bont
- Gewatteerde katoenstof, waarbij in de verschillende materialen is gekozen voor foam of vilt, met links en rechts van elkaar gescheiden, met klittenband te openen, inschuifvakken.
- Druk verdelend materiaal; waarbij voor de verschillende vakken gekozen kan worden voor Neopreen, vilt en of het unieke 3 Mesh
De EDIX® boomloze zadel combinaties beschikken over kwalitatief hoogwaardige componenten. Het zijn deze componenten samen, welke zorgen voor optimalisering in de druk verdelende eigenschappen van de EDIX® zadels.
Deze techniek noemt EDIX® saddles: MPDS (multiple pressure distribution system)
Past een boomloos zadelcombinatie altijd?
De passing van een boomloos zadel vraagt uiteraard aandacht. De pommel is er in verschillende maten en kan eenvoudig worden verwisseld. Bij aanschaf van een boomloze zadelcombinatie kies je de pommel die goed aansluit op de flank van de bespiering van je paard. Daarom heeft EDIX® pasmallen beschikbaar. EDIX® zadeldealers kunnen de juiste maat van de pommel ter plaatse bepalen. De rug van bijvoorbeeld een haflinger zal nou eenmaal een andere pommel vragen dan de rug van een KWPN’er met hoge schoft. De EDIX® zadeldealers beschikken buiten de verschillende pommels ook over diverse andere tools om u kundig te adviseren en te begeleiden bij de juiste keuze voor een passend zadel. Voorafgaand aan deze koop heeft u de mogelijkheid een ingereden boomloos zadel (voor eventueel langere periode) uit te proberen.
Enige tijd na het in gebruik nemen van de boomloze zadelcombinatie (onder invloed van de juiste training in combinatie met de toegenomen bewegingsvrijheid) kan de bespiering van je paard veranderen en zal er wellicht een andere maat pommel nodig zijn.
Wanneer u het geadviseerde traject van passing, testen, aankoop en na-service doorloopt garandeert EDIX® saddles een perfect passing van het zadel voor u en uw paard wat zal resulteren in vele jaren gebruiksplezier.
Voor een constant vaste ligging adviseert EDIX® een volledig elastische singel. Een duurzame elasticiteit afgestemd op krachten van je paard en welke je zadel ontzien van ongewenst optredende krachten welke veroorzaakt worden door de wisselende buikomvang van je paard tijdens het rijden. Een volledig elastische singel past zich steeds opnieuw in lengte altijd aan en heeft de mogelijkheid het zadel met constante spanning op zijn plaats houden. EDIX® saddles heeft in haar assortiment de F.R.A.® supersingel.
EDIX® zadeldealers geven u over een langere periode een uitgebreide aftersales service en bieden in een later stadium een vrijblijvend consult aan voor controle op passing.
Zijn er accessoires en onderdelen?
EDIX® saddles heeft diverse accessoires zoals zadeltassen, zadelzittingen en onderleggers. Alle onderdelen zijn los verkrijgbaar, vraag ernaar bij je dealer of start een aankooptraject op onze website.
Een overzicht van het netwerk van geselecteerde dealers vind je hier. Zij kunnen je adviseren en hebben ook testzadels ter beschikking.
EDIX® saddles:
- EDIX® MPDS (multiple pressure distribution system)
- Opgebouwd uit zeer duurzame kwaliteitsvolle materialen
- Optimaal aankooptraject en na-service
- 2 jaar Garantie op fabricagefouten
- Zadels, toebehoren en onderdelen uit voorraad los te verkrijgen
EDIX® boomloos rijden is een bewuste keuze, gebaseerd op volledige bewegingsvrijheid voor jou en je paard. Een keuze die een weg naar meer wederzijds gevoel tussen jou en je paard mogelijk maakt.
Marieke van Soest, M's Horsemanship